top of page

The Bal Musette: expo en vernissage

04.11.2023 - 24.12.2024


Nieuwe tijdelijke expo: De Geschiedenis van Musette 1900-1950.


In de laatste maanden van onze tentoonstelling "Het Accordeon in de Jazz", krijgt deze expo een bijzonder interessant staartje. Naar aanleiding van een gloednieuw boek en plaatuitgave omtrent de geschiedenis van de Musette, komen de auteurs op 3 november langs voor een unieke presentatie en concert.


Tevens zal tot eind van dit jaar een tentoonstelling te zien zijn in het jazzcentrum waarin u alles kan zien en leren over dit unieke muziekgenre.


Deze tentoonstelling zal verzorgd worden door Christian Van den Broeck en Dominique Cravic.


Op 03.11.2023 zal de vernissage plaatsvinden om 19u met een concert van DOMINIQUE CRAVIC trio (Primitifs du Futur).


Wees er snel bij en reserveer je plaats!


Inkom: vrije bijdrage


Reserveren:

052 520 466

info@jazzcentrumvlaanderen.be


Dit is een boek dat een lange weg heeft afgelegd, een verhaal van liefde, passie en reflectie, en meer nog: obsessie?


De beslissing om dit boek te schrijven kwam nadat Dominique Cravic en Christian Van den Broeck elkaar op het web hadden ontmoet.

En Robert Crumb was zo enthousiast over het project dat hij gul zijn prachtige portretten van accordeonisten en zijn prachtige belettering aanbood voor gebruik. Hij wilde zijn naam niet toevoegen aan die van de twee auteurs op de omslag, maar zijn aanwezigheid en passie zijn duidelijk aanwezig op elke pagina.


Zoals in de verhalen van de bar: «Alors y a un Français, un Belge et un 'Ricain ...» en ieder ziet en hoort de musette op zijn eigen manier:


Christian Van den Broeck, we hebben hem reeds op vele fronten ontmoet, van het begin van de jazz in België tot bloemlezingen van Congolese rumba, ... Hij is de auteur van een mooi boek over jazzgraficus Peter de Greef, vriend en collega van René Magritte.


Robert Crumb is een wereldberoemd Amerikaans illustrator en striptekenaar. Hij is met name bekend als tekenaar van underground strips met in de hoofdrol onder andere Fritz the Cat, Mr. Natural, Devil Girl en Mister Snoid. Daarnaast heeft Crumb ook een grote passie voor schellac78-toerenplaten waar hij al sinds zijn jeugd dol op is. Vandaag bezit Crumb de grootste verzameling 78-toerenplaten van musette ter wereld!


Dominique Cravic heeft geduldig de vele interviews die hij sinds de jaren 80 heeft afgenomen met de belangrijkste muzikanten getranscribeerd en bewerkt. Altijd met als doel de meest authentieke ‘stem’ van de geïnterviewde te laten horen.

Tussendoor vind je ook bijdragen van de grootste specialisten over het onderwerp: Philippe Baudoin, Michel Esbelin, Philippe Krümm, Arnaud Legrand, Philippe Nasse, Robert Santiago, enz.


Dit boek draait om plezier, maar soms voelt het als een detectiveverhaal!

Comments


bottom of page