expo in jcv​

JCV organiseert jaarlijks minstens één tentoonstelling rond een bepaald thema. De onderwerpen kunnen variëren. Vaak wordt er samengewerkt met verzamelaars,  kunstenaars en aangesloten clubs.

Huidige expo: "Swing in belgië"

Net voor de Tweede Wereldoorlog beleefde jazz in België een waar hoogtepunt. Onze jazzorkesten werden beschouwd als de allerbeste in heel Europa. Bekende Amerikaanse solisten op doorreis kenden in België een verplichte stopplaats. Hoe de swingmuziek van de orkesten van Jean Omer, Robert de Kers, Fud Candrix en het grootste Belgische radio-jazzorkest onder leiding van Stan Brenders, uiteindelijk een vehikel voor propaganda én protest onder de bezetting zou worden, kan je in deze nieuwe tentoonstelling in het Jazz Centrum Vlaanderen komen ontdekken. Met vele ongeziene en unieke documenten, foto’s, affiches, verhalen én muziek!

Tentoonstelling samengesteld door Christian Van den Broeck

Christian Van den Broeck werd in 1964 geboren in een familie van jazzliefhebbers. Tijdens zijn jeugd speelde hij drums in verschillende moderne rock en avant-garde ensembles.

Toen hij 19 was, ontdekte hij de oude Rock ‘n Roll en R&B. Van dan af begon hij non-stop met verzamelen. Vanaf het einde van de jaren 80 kon je Christian elke dag op de vlooienmarkten vinden. Door zijn passie voor 78 toeren platen en oude documenten (tijdschriften, bladmuziek, ...) ontdekte hij ook de oude jazz, swing en wereldmuziek.

Rond die periode maakte hij kennis met Robert Pernet, dé archivaris van de Belgische jazz. Hij hielp hem zijn verzameling te voltooien. Na de dood van Pernet, bleef Christian alle Belgische jazzproducties verzamelen.

Nu brengt hij het grootste deel van zijn tijd door met het onderzoeken van de geschiedenis van allerlei vergeten muziek. Hij schreef reeds talloze artikels voor verschillende tijdschriften (Record Memory Club, Doctor Jazz (Nl), DITS, ...).

Hij werkte ook samen bij de samenstelling van talrijke cd-heruitgaven (boekjes en muziek) en schreef verschillende boeken over de geschiedenis van populaire muziek van de 20e eeuw. Een ervan is het boek "Who's Peter Degreef" (2012), dat nu verkrijgbaar is in de bibliotheken van de universiteiten van Harvard, Columbus, Berlijn, Amsterdam, Antwerpen, ...

In 2012 richtte hij samen met Sophie Lauwereins (kunstrestaurator) de vzw Belgatone op. Deze non-profitorganisatie helpt ook bij het promoten van producties zoals de film "Manneken Swing", over de Belgische jazzpianist en orkestleider Stan Brenders. Belgatone hielp ook mee aan de productie van de box "BLACK EUROPE" uitgegeven door Bear Family en genomineerd voor de 57TH ANNUAL GRAMMY AWARDS (2014).

http://7511christian.wixsite.com/belgatone

VOORBIJE expo's

2011: Adolphe Sax en de saxofoon

2012: Jazz behind the Scenes

2013: De collectie Albert Michiels

2014: Can Women Play Jazz?

2015: 50 Jaar Honky Tonk Jazz Club

2017-1: Jazz100: "van fonograaf tot streaming"

2017-2: Jazz100: Signs & Signatures

2018-1: Hot Club de Belgique

2018-2: Expo: “300 Jaar New Orleans: de pre-jazz” 

2019-1: From Cakewalk to Lindy Hop: The Jazz Dance History

2019-2: Swing in België

© 2018 by Jazz Centrum Vlaanderen VZW, Leopoldlaan 12, 9200 Dendermonde - info@jazzcentrumvlaanderen.be - tel.: +32 52 520 466 - webmaster: Ilja De Neve

  • Facebook B&W