top of page

Oktober blues: 3 lezingen op de grens van Blues & Rock

Tijdens deze derde editie van Oktober Blues ontdekken we hoe de blues een van de belangrijkste inspiratiebronnen zijn voor een hele generatie rockers.


3 lezingen op de grens van blues & rock...


13 Oktober: Cuby + Blizzards met Ivan Tilley


Cuby + Blizzards waren 's Nederlands meest legendarische bluesband eind jaren '60 en begin jaren '70 van de vorige eeuw. Ooit 'top of the bill' in 1969 in Jazz Bilzen. In de beginjaren speelde Herman Brood aan de piano en Eelco Geling aan gitaar. Eric Clapton was grote fan!

Deze avond belicht het oeuvre van deze band. Het verhaal wordt jullie gebracht door Ivan Tilley, een grote fanaat van deze band.


20 oktober: Ry Cooder met Frederik Goossens


Ry Cooder is de grootste nog levende bluesmuzikant. Toch als je het aan Frederik Goossens vraagt. Frederik was 13 jaar toen hij voor het eerst, uit de gammele luidsprekers op de achterbank van een oude Volkswagen Kever, de unieke sound van Cooder hoorde. Sindsdien is hij onvoorwaardelijke liefhebber en verzamelaar van 's mans werk. En dat oeuvre gaat breed. Van Hawaiiaanse muziek met grootmeester Gabby Pahinui, muziek voor films van Walter Hill of Wim Wenders, politiek en sociaal geëngageerde conceptalbums, tot de immens populaire Buena Vista Social Club uit Cuba. Maar de rode draad doorheen dat alles zijn de blues. Steeds weer de blues.


Aangezien de opnames van Ry Cooder ook audiotechnisch van superieure kwaliteit zijn, zal tijdens deze lezing vooral vinyl worden gedraaid. De Hi-Fi installatie wordt daarvoor geleverd door Sound Odyssey, Hi-Fi atelier uit Buggenhout, zodat we in alle luxe van de muziek kunnen genieten.

27 oktober: "The Blues had a baby named Rock 'n Roll" met Bart Massaer


Deze avond brengen we heuglijk nieuws, want... the blues had a baby! Waar de blues aan het begin van de tweede wereldoorlog nog heel landelijk klonk, werd het muziekgenre in de naoorlogse jaren bevrucht door hillbilly, boogiewoogie, jazz en swing. En de kersverse baby toonde meteen haar karakter: het tempo ging drastisch omhoog, het ritme werd hoekiger en de elektrische vonken spatten uit de luidsprekers. De rebelse jeugd lustte er pap van, tot grote ergernis van hun conservatieve ouders!

Bart Massaer gaat op zoek naar vroege sporen van de Rock 'n Roll. En wie weet, misschien wordt er zelfs live een deuntje gespeeld!Oktober Blues:

13, 20 & 27 oktober

Zolder JCV

20u00


Reeks: 30 Euro (niet-leden) & 22 Euro (JCV-leden)

Per avond: 12 Euro (niet-leden) & 8 Euro (JCV-leden)


Reserveren via mail naar info@jazzcentrumvlaanderen.be
Yorumlar


bottom of page