top of page

Lezingreeks "Oktober Blues"

Tijdens de hele maand oktober dompelen we ons helemaal onder in de blues met 3 lezingen en een artist talk met Roland.


Do 7 oktober: VAN MISSISSIPPI TOT LONDEN: VAN BLUES TOT ROCK, 19u30

Geert Ryssen (lezing)

Paul ‘Shorty Van Camp (gitaar)


‘The blues had a baby and they named it rock-’n-’roll’

Op zoek naar de bluesroots van Rock met lesgever Geert Ryssen en gitarist Paul Van Camp.


Lesgever GEERT RYSSEN is een muzikale omnivoor. Rock, blues, jazz, chanson, heavy metal, experimenteel, hij lust het allemaal. Hij leidt ons in in de wereld van de op de blues gebaseerde rock. We reizen van de Mississippi tot Londen en terug. Om de avond levendig te maken komt PAUL ‘SHORTY’ VAN CAMP live spelen. Hij mag gerust de peetvader van de Belgische heavy metal worden genoemd met zijn groep Killer die recent als headliner op de La Morgue Stage stond op het Alcatraz Festival. Zijn muzikale carrière begon in 1974 met MOTHERS OF TRACK, een heavy rock-’n-’roll groep waarmee hij een aantal singles en één lp opnam. Geïnspireerd door Motörhead richt hij in 1979 KILLER op. In trio formaat en sporadisch als kwartet heeft hij tussen 1981 en 2015 met Killer zeven albums opgenomen die ondertussen een cultstatus hebben verworven. In 1988 nam hij als VAN CAMP een soloalbum op en speelde hij in het voorprogramma van gitaarvirtuoos Yngwie Malmsteen. Paul heeft tevens een boontje voor de blues. De Killer bezetting speelde enige tijd onder de naam BLUES EXPRESS en in 2014 en 2015 nam hij twee albums op met BLUES KARLOFF, een hobby-project van de ondertussen overleden Mausoleum labelbaas Alfie Falckenbach. Recent heeft hij een stel demo’s opgenomen met eigen composities, zowel in het fusion- als in het blues(rock) genre. Hij zal op 7 oktober exclusief een aantal van die nummers live brengen.


Do 14 oktober: Into the Soul of the Blues, 19u30


Met “Into The Soul of The Blues” brengt lesgever Bart Massaer het boeiende verhaal van de Blues, in woord en muziek.


Bart vertelt over het ontstaan van de blues in Afrika, de periode van de slavernij en de zang van de field hollers op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Hij beschrijft het leven van de muzikanten die zwierven door de delta van de Mississippi en vertel over de gouden jaren ‘20 met de opkomst van de Classic Blues en de Female blues, de muziek tijdens de economische recessie van de jaren ‘30, het ontstaan van premature rock ‘n roll in de jaren ‘50 en de folk-revival in de jaren ‘60, steeds refererend naar de Afrikaanse wortels van de bluesmuziek.


De interactieve presentatie wordt rijkelijk geïllustreerd met talrijke foto’s en heel wat muziekvideo’s.

Tijdens de presentatie brengt Bart Massaer, solo, bovendien enkele authentieke nummers uit de deltablues en de vroege Rock’ n Roll op een resonator-gitaar en op een hollow-body gitaar.


Do 21 Oktober: "BLUEZZ": Over blues en jazz, 19u30


Blues en jazz zijn steeds goede bedgenoten geweest. In deze lezing vertelt onze medewerker Frederik Goossens alles over de bastaardkinderen van het huwelijk tussen beide genres.


Do 28 oktober: Artist Talk ROLAND 19u30


Op zeven oktober hadden we al de peetvader van de Belgische metal te gast. Natuurlijk mag dan de peetvader van de Belgische blues niet ontbreken. ROLAND VAN CAMPENHOUT is een levende legende van de nationale en internationale bluesscène. Hij heeft indrukwekkende discografie, zowel solo, met de Blues Workshop en als met tal van gelegenheidsprojecten en samenwerkingen. Ook als sideman is de lijst van bijdragen eindeloos: van Miek & Roel, Johan Verminnen over Arno tot Rory Gallagher. In de loop der jaren heeft hij geen enkele experiment geschuwd. In de weelde van zijn muzikale palet ontdekken we toch telkens het blauw van de blues. We maken samen met ROLAND een muzikale reis doorheen zijn hele oeuvre, van 1967 tot heden. Het belooft een boeiende avond te worden waarbij de meester af en toe zelf de snaren zal beroeren. Een wereldartiest op bezoek in het JCV, dat mag je niet missen!

Het gesprek zal worden op gang gehouden door JCV-voorzitter Geert Ryssen.Alle lezingen en artist talk beginnen telkens om 19u30

Locatie: zolder van het Jazz Centrum Vlaanderen, Leopoldlaan 12, Dendermonde


Do 7/10 (Van Mississippi tot Londen: van blues tot rock) leden, studenten, UITPas: 8 euro, niet-leden 10 euro, UITPAS met kansentarief: 1.5 euro

Do 14/10 (Into the Soul of the Blues) leden, studenten, UITPas: 6 euro, niet-leden 8 euro, UITPAS met kansentarief: 1.5 euro

Do 21/10 (Bluezz) leden, studenten, UITPas: 6 euro, niet-leden 8 euro, UITPAS met kansentarief: 1.5 euro

Do 28/10 (Roland) leden, studenten, UITPas: 10 euro, niet-leden 12 euro, UITPAS met kansentarief: 1.5 euro


Volledige reeks: leden, studenten, UITPas: 24 euro, niet-leden 30 euro, UITPAS met kansentarief: 6 euro

Comments


bottom of page