top of page

Jazz in het Park (Dendermonde) XL gratis twee-daags festival!

Jazz in het Park gaat XL dit jaar!

Op zaterdag 22 en zondag 23 juli, een heel weekend lang, wordt het stadspark van Dendermonde ondergedompeld in jazz, blues en roots.

Allemaal GRATIS, natuurlijk.


ZATERDAG 22 JULI


18u: THE BONNIE BLUES


The Bonnie Blues is een akoestisch trio dat klinkt zoals het interbellum in een café-chantant in de Seefhoek of een vaudeville-act uit een komische zwart-witfilm. De Andrew Sisters of de Mills Brothers, maar dan vol (on)bedoelde slapstick. Laura Vanden Heede, Juno Kerstens en Nele Paelinck zingen alledrie en begeleiden zichzelf op gitaar, contrabas en viool. Ze brengen bekende en onbekende liedjes in de stijl van de jaren '20 tot '50 - van slowfox en dansbare klassiekers tot puur cabaret. Ze stonden reeds op heel uiteenlopende podia in de Benelux, Duitsland en deden zelfs een uitstapje naar Benin. Ze deden een satirische badpakkenshoot voor P-Magazine, speelden van Carter Sisters voor de Radio-1 sessie in OLT Rivierenhof, en brachten humor naar een zinderend Dranouter Festival. Ze brengen regelmatig een live-programma met Jan De Smet, en deden al sessiewerk voor oa. de platen van de Grungblavers.20u THE LOUIS ARMSTRONG CELEBRATION BAND


Trompettist & zanger Michael Varekamp is tien jaar als ‘ie een plaat vindt in de platenkast van zijn vader: The Townhall Concert van Louis Armstrong. Hij zet hem op en is direct verkocht. Tien jaar later reist hij de wereld over als jazztrompettist en Louis Armstrong-kenner. Hij maakt vijf jaar deel uit van de Dutch Swing College Band, krijgt de Japanse ‘Kobe Award’ tijdens het Breda Jazz Festival, speelt in Jazz at Lincoln Center, is special guest in de band van Kenny Ball en treedt op ineen New Orleans programma samen met Branford Marsalis. Samen met pianist Harry Kanters besluit hij een band op te richten die de muziek van Louis klassiek benadert: de ‘Louis Armstrong Celebration Band’.

Deze band speelt in de klassieke ‘All Star’ bezetting van Louis en legt zich toe op het repertoire dat Uncle Satchmo speelde in de jaren ’40 en ’50. De virtuoze pianist Harry Kanters uit Breda is een absolute meester op het gebied van de classic jazz, stride en swing. Met zijn omvangrijke repertoire is Harry een populair pianist bij ‘All Star’ bezettingen en een veelgevraagd gastsolist bij veel bands in uiteenlopende stijlen. Harry speelde veelvuldig met topsolisten zoals Leroy Jones, Dan Barrett, Rod Mason, Roy Williams, Warren Vaché, Jason Marsalis. Geregeld ontvangt hij een uitnodiging van Jazzfestivals en Jazzmusici van over de hele wereld.

Peter Verhas (tsax, cl) uit Dendermonde is vooral gekend in het jazzmilieu als New-Orleans en Swingmuzikant. Zijn grote voorbeelden zijn Benny Goodman, Edmond Hall, Lester Young, Ben Webster en Coleman Hawkins. Peter heeft zijn eigen Verjazz Combo en was leider van de Jeggpap Jazzband. Tevens speelt hij vast bij de Swingmasters en is hij organisator van diverse projecten, waaronder tributes aan Benny Goodman, aan Frank Sinatra en aan Billie Holiday.

De Louis Armstrong Celebration Band wordt gecompleteerd met toegewijde musici die hun sporen in de traditionele jazz ruimschoots verdiend hebben. Het publiek wordt door dit unieke ‘All Star’ gezelschap meegenomen op een reis door de tijd waarin de jazz steevast een feestje was. De muziek leeft en swingt en maakt het personage van Louis haast voelbaar.22u: THE RENEGADES BIGBAND FEAT. YANNICK BOVY


De plannen voor The Renegades zijn ontstaan bij een aantal mijmerende breinen op een avond aan de toog in café de Sax te Dendermonde, intussen een 15-tal jaar geleden. Waar het oorspronkelijke idee was om een klein combo te creëren is de groep op korte termijn uitgegroeid tot een echte big band.


THE RENEGADES zijn een bont gezelschap die de big band traditie een warm hart toedragen. Ze staan onder de leiding van Jos Vermeulen. Na hun optreden in 2019 op Jazz in het Park samen met Sofie zijn ze voor de tweede maal te gast, met Yannick Bovy.


Met zijn warme stem en feilloos gevoel voor het vertolken van swing en jazz, is de jonge crooner Yannick Bovy al jarenlang één van onze meest gegeerde muzikale exportproducten. Zijn nummers zijn van São Paulo tot Jakarta op de radio te horen en songs uit zijn albums, ‘Better man’ ,‘All the way’ en ‘Love Swings!” wisten hun plaats te veroveren in de Belgische, Duitse, Poolse, Griekse, maar ook Brazliaanse, Indonesische en Thaise hitlijsten.

Yannick mocht in het verleden ook al het voorprogramma verzorgen bij concerten van Lionel Richie, Tony Bennett & Lady Gaga en stond op het podium met Lisa Stansfield, Amy Macdonald en andere grootheden. In 2019 bracht hij met het succesvolle album en concert ‘Yannick Bovy Celebrates Nat King Cole’ gepast hulde aan Mr. Cole.ZONDAG 23 JULI


14u: BLUE MOCKINGBIRDS


In februari 2019 trekken zes Brusselse muzikanten naar New Orleans, bakermat van de jazz. Gefascineerd door Duke Ellington, Jelly Roll Morton en Sidney Bechet gaan ze zich met volle teugen onderdompelen in het culturele leven van de muziekstad. Ze spelen dagelijks met lokale muzikanten in de straten en de jazzclubs van het historische centrum, de French Quarter. De Brusselaars worden geapprecieerd en worden verschillende malen uitgenodigd door een jazzclub in de legendarische Bourbonstreet. Ze stellen aan de charismatische Britse zangeres Leonie Evans voor om het podium te delen. De symbiose tussen de muzikanten en de zwoele stem en de washboard van Leonie is verbluffend. Het publiek is bekoren en deze ontmoeting zal snel uitmonden tot het ontstaan van de BLUE MOCKINGBIRDS. Ze besluiten om het muzikaal avontuur in Europa verder te zetten.

In november 2019 nemen ze hun debuutalbum op. « Out of the Nest » is een ode aan New Orleans en ademt deze muziekstad: ruw, grimmig, gul, tussen traditie en moderniteit. De 15 nummers baden in de geurige Cajun-specerijen en de troebele waters van de Mississippi. De gulle stem van Leonie Evans en de kolkende hoornsectie sleurt je vol met passie mee naar de bruisende jaren’20. In novemeber 2022 komt hun tweede album uit ("Flying High").
16u: THE WHODADSVervaardigd uit het beste Fender-metaal, Tijuana-koper en afgesleten Hammondhout uit de tijd dat auto's vinnen hadden. The Whodads spelen ten dans met Filmnoirmuziek die je zelden live te horen krijgt, Surfjazz en vette Mambo die klinkt als een cross-over tussen Link Wray en Perez Prado.
18u: SISTER SUZIE


Sister Suzie, de dame met onverdunde onstuimige ‘North East’ charme, neemt je mee op een muzikale reis die je niet snel zal vergeten. Suzie heeft een enorm krachtige stem en een onweerstaanbare présence: zij en haar band sleuren je mee in hun enthousiasme, laten je dansen en brengen een glimlach op je gezicht. Het optreden zal de dag erna nog nazinderen.

Suzie’s liefde voor de ‘roots music’ is duidelijk terug te vinden in haar manier van componeren. De band neemt je dan ook mee in een mix van wilde, hese ‘rockin’ rhythms’, gepowerde rhythm en blues met hier en daar een vleugje soul.

De band grijpt de aandacht van zowaar elk publiek dat voor en staat, dit hebben ze intussen getest en bewezen op diverse shows in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten met enkele spetterende shows op festivals als Red Rooster, Glastonbury and Davos festival in Zwitserland.20u: PLAREEN MEN


Genoemd naar een nummer van Tab Benoit, spelen ze blues, funk, gospel, vooral geinspireerd door de “city beneath the sea”, New Orleans.

De onvermijdelijke funky “second line” ritmes vormen de basis van de songs.

Ze spelen een selectie uit het rijke en gevarieerde repertoire van o.a The Meters, Neville Brothers, Allan Toussaint, Irma Thomas, Dr. John…

Een achtkoppige band met funky blazers, aangevuurd door de charismatische zanger Peter Versluys, (eerder bij Mucho gusto en the Indian cigars).
Comments


bottom of page