top of page

EXPO 55 Jaar Honky Tonk: "Van Herders & Koningen"

Meer dan een halve eeuw lang is Dendermonde een magneet voor iedereen die de ‘oude stijl’ jazz uit New Orleans een warm hart toedraagt. In deze nieuwe expo neemt Honky Tonk Jazz Club, het kloppende hart van de revivaljazz in Vlaanderen, de bezoeker mee in haar rijke verleden, heden én toekomst. Het is een eerbetoon geworden aan een mythisch hoofdstuk uit de jazzgeschiedenis en aan iedereen die een klein stukje heeft bijgedragen aan de Belgische jazzpuzzel.

Mon Heuvinck, erevoorzitter van Honky Tonk en de ideeënman achter deze expo, stelt het als volgt:


“Mensen die niet tot onze club behoren, kennen Honky Tonk alleen bij naam. In de volksmond spreekt men hier trouwens meestal van “Den Bunker”. Nu voor het eerst in haar 55-jarig bestaan de club in quarantaine werd geplaatst, vinden wij het moment geschikt om met deze tentoonstelling onze herders en koningen te eren. De herders, dat zijn de mensen die waakten en werkten in en rond onze club. De koningen, dat zijn de vele ‘jazz kings’ met hun orkesten die Dendermonde op de wereldkaart van de jazz hebben geplaatst.”

Deze tentoonstelling toont de rijke historie van de club vanuit het perspectief van de mensen die ze decennialang levendig hebben gehouden. Je ziet er grote namen uit de ‘oude stijl’ jazz, van wat in Honky Tonk als de “eerste en tweede revival” wordt beschouwd. Muzikanten van verschillende generaties uit New Orleans gaan daarbij voorop, natuurlijk: van veteraan-klarinettist George Lewis, over Louis Nelson en Kid Thomas tot Wendell Brunious, Leroy Jones of Charmaine Neville, ...


Heel wat van deze musici werden op de gevoelige plaat vastgelegd door fotograaf Johan de Grande. Zijn prachtige reeks zwart-wit portretten vormt de visuele rode draad doorheen de expo.

Ook allerlei grote namen uit de Europese revivaljazz mogen natuurlijk niet ontbreken: Chris Barber of Sammy Rimmington uit het VK, The Dutch Swing College Band uit Nederland, Papa Bue uit Denemarken, of het eigen huisorkest, de Jeggpap Jazz Band, natuurlijk!

Ze vonden allemaal hun weg naar Honky Tonk.

Maar om nu botweg te beweren dat men bij Honky Tonk enkel in eigen tuin viste, is een brug te ver. Naast “Old Style” vinden we in de annalen van de club ook tal van aan jazz verwante genres: moderne bop met Monty Alexander of Toots Thielemans, bijvoorbeeld, Rhythm & Blues met Fats Domino, Soul met Ray Charles, Rock&Roll met Bo Diddley, Jerry Lee Lewis of Chuck Berry, de Bayou Funk van Dr. John, Blues van B.B. King of Memphis Slim, …

Zelfs wereldberoemde rockidolen als Charlie Watts van The Rolling Stones of Jack Bruce van Cream zijn in Dendermonde langsgeweest.

Dat, en nog veel meer, kan u herbeleven tijdens deze expo in het Jazz Centrum Vlaanderen.

Jazz Centrum Vlaanderen is geopend op woensdag, donderdag en zaterdag van 13u30 tot 16u30

Gratis toegang

Begeleide groepsbezoeken ook mogelijk na reservatie


Commentaires


bottom of page