top of page

Dubbelconcert : Paul Van Gysegem Quintet - Hans Mortelmans & groep

Dit evenement is een organisatie van Stad Dendermonde en CC Belgica ism Bastion Vijf, Honky Tonk Jazz Club en Jazz Centrum Vlaanderen.


Het is volledig gratis, maar reserveren via deze link is aangewezen om je toch te verzekeren van een plaatsje;


Met Paul Van Gysegem en Hans Mortelmans staan in dit dubbelconcert verschillende generaties uitstekende jazzmuzikanten op het podium. Dit dubbelconcert op de locatie van Bastion V komt er naar aanleiding van Omgeving Celbeton, een project dat inzoomt op het fenomeen dat die kunstkring was in het Dendermonde van 1957-1975. En het wás een fenomeen: het was één van de plekken waar de free jazz zich in België kon ontwikkelen en jonge kunstenaars en muzikanten zoals Wannes van de Velde zich konden ontplooien. De free-jazz zet zijn pad nog steeds verder, en Paul Van Gysegem, die er in celbeton ook al bij was, laat zich door een jonge(re) garde omringen. Hans Mortelmans laat zich inspireren door Wannes van de Velde en zijn gelijken. Ze wisselen af van locatie, Paul in Bastion Vijf, Hans in Honky Tonk Jazz Club, waardoor je hele avond mooi muzikaal ingevuld geraakt.

Tussendoor kan je ook naar het Jazz Centrum Vlaanderen om een kijkje te nemen naar de expo rond het werk van jazzmuzikant en criticus WIlly Roggeman, nog een van de spilfguren van Celbeton. timing (o.v.) 20.00 - 20.45: set 1 Paul Van Gysegem Quintet - Bastion Vijf 20.30 - 21.15: set 1 Hans Mortelmans - Honky Tonk Jazzclub 21.15 - 22.00: set 2 Paul Van Gysegem quintet - Bastion Vijf 22.00 - 22.45: set 2 Hans Mortelmans - Honky Tonk Jazzclub


DConvict sluit de avond af met een jazz-vinyl set in Bastion Vijf.


Paul Van Gysegem Quintet


Paul Van Gysegem stond mee aan de wieg van de experimentele (free) jazz in België.

Sinds 1965 musiceert hij als bassist met meerdere groepen en wisselende bezettingen. In de geïmproviseerde muziek vindt hij het belangrijk om een verwante ingesteldheid te ontdekken bij zijn medemuzikanten.


Line-up:

Erik Vermeulen, piano

Marek Patrman, drums

Bart Maris, trompet

Cel Overberghe, saxofoon

Paul Van Gysegem, c

ontrabas


Hans Mortelmans & Groep


Hans Mortelmans & Groep is een akoestisch octet, van bij de oprichting sterk beïnvloed door de Franse chansonnier Georges Brassens, de Belgische jazzgitarist Django Reinhardt en volkszanger (én flamenco-gitarist) Wannes Van de Velde. De groep vond echter snel een heel eigen universum waarin humor, rebellie en melancholie elkaar de hand reiken.

Hobbelend over de afgesleten kasseien van swing, jazz, blues en calypso overschouwt hij het moeras van de mode.


Line-up:

Hans Mortelmans - zang/ gitaar

Lieven Keymolen - klarinet

Benny Van Acker - contrabas

Djalt Baculalay - gitaar

Koen De Cauter - klarinet / sopraansax

Michiel Dondeyne - piano

Valerie Dedain - backing vocal

Joke Dedain- backing vocal
Comments


bottom of page