top of page

In memoriam Pierre Claessens

Met droefenis melden we het plotse overlijden van klarinettist Pierre Claessens.

Pierre was een pionier van de revival van de traditionele jazz in Vlaanderen op het einde van de jaren ‘50. Hij maakte deel uit van The Riverside Jazz Band uit Gent, een van de eerste revivalorkesten in Vlaanderen. Geïnspireerd door het voorbeeld van de Britse bandleider Ken Colyer en - bovenal - door New Orleans klarinettist George Lewis, stichtte hij The New Orleans Roof Jazzmen. De Jazzmen was nog altijd een van de huisorkesten van de Honky Tonk Jazz Club in Dendermonde, waar ze meer dan 80 keer te gast waren. Daar traden zij op 30 juni voor de laatste maal op. Hij was de laatste tijd slecht te been, maar hij bleef een even enthousiaste verteller en muzikant. Ook op de Patersholfeesten van 12 augustus (zijn laatste concert?) speelde hij nog een fantastische versie van Burgundy Street Blues, zijn lijfstuk.

Van januari 2005 tot maart 2009 was Pierre Claessens ook de voorzitter van JCV. Gedurende zijn voorzitterschap is o.a. NOMA (New Orleans Musicians Aid) van start gegaan.

We betuigen ons oprechte medeleven met Pierre's familie en vrienden. We zullen hem allemaal missen.

Hier kan je een portret lezen van Pierre.

bottom of page