top of page

HiFi Luisteravond: "Let's Get Swinging"


Dit voorjaar verscheen "Let's Get Swinging: Modern Jazz in Belgium 1950-1970" op het Gentse SDBan platenlabel. Deze compilatie richt zich een twintigtal tracks op de muziek van de voornaamste vernieuwers van de Vaderlandse jazz uit de jaren vijftig en zestig, waaronder gitarist Philip Catherine, saxofonist Jack Sels, multi-instrumentalist Jacques Pelzer en vibrafonist, percussionist en vocalist 'Fats' Sadi Lallemand.

Na de Tweede Wereldoorlog was jazz radicaal veranderd. Amerikaanse jazzmuzikanten zoals Charlie Parker, Dizzy Gillespie en Thelonious Monk ontwikkelden een nieuwe stijl en noemden die Bebop. De grote swingorkesten verdwenen ten gunste van kleinere combo's, de ritmes werden complexer en improvisatie werd het nieuwe codewoord. In België verschoof het epicentrum van jazzproductie van Brussel naar de industriestad Luik. Geïnspireerd door de nieuwe geluiden van Bird and Diz, begon een groep jongeren - waaronder Bobby Jaspar, René Thomas en Francy Boland - tijdens jamsessies zelf ook bebop te spelen. De Bob Shots gaven daarmee het startschot van de moderne jazz in Europa!

Tijdens deze avond maken we, in gezelschap van Lander Lenaerts, jazzverzamelaar en brein achter deze compilatie, opnieuw kennis met een vergeten stukje Belgische jazzgeschiedenis. We beluisteren de vaak erg zeldzame originele vinylplaten bovendien op een luxueuze HiFi-installatie die ons speciaal voor deze uitzonderlijke gelegenheid wordt uitgeleend door Wide Screen Audio uit Gent

Perscommentaren

"De muziek weerspiegelt de tijdgeest, met swing, pittige bop, souljazz en fraai gearrangeerde stukken." (...) "deze selectie [is] doordacht opgebouwd en prachtig uitgegeven. Een hebbeding met nostalgische foto’s." (****) Karel Van Keymeulen, De Standaard, 26.04.2017, p.6

Dinsdag 3 oktober om 20h 5 euro - 3 euro (leden Honky Tonk, JCV en -26 jr)

ism Wide Screen Audio Gent

bottom of page