top of page

100 Jaar Jazz met Jean-Pierre "JP" De Smet


Dat JP De Smet een begenadigd verteller is, konden we vorig jaar al eens meemaken tijdens zijn boeiende lezing over New Orleans. Jean-Pierre 'JP' De Smet is er ereburger. Burgemeester Marc Morial noemde hem zijn 'Belgian Ambassador'.

22 November: Satchmo – the KING

Woorden schieten tekort om het talent van Louis Armstrong te omschrijven. Hij werd in 1901 in New Orleans geboren in de beruchte wijk Back O’Town die bekend was als ‘the Battlefield’. Tijdens zijn verblijf in een verbeteringsgesticht ‘for coloured boys’ ontpopte hij zich als een begaafd muzikant. Zijn leermeester, mentor en idool was Joe ’King’ Oliver. Louis speelde o.a. met Kid Ory. Op de riverboats bracht Fate Marable hem de beginselen van de notenleer bij. In Chicago werd hij algemeen erkend als de allerbeste onder de besten. In New York speelde hij o.a.met Fletcher Henderson en begeleidde hij de beroemdste blueszangeressen uit die tijd. Tenslotte bereikte hij, samen met de jazz zèlf, het Europese continent waar hij triomfantelijk werd onthaald als ‘ America’s Goodwill Ambassador’

29 november: SWING - Van Morton tot Goodman

SWING is één van de meest voorkomende termen in de muziekwereld van gisteren en van vandaag. In de jazz maar ook daarbuiten. Moeilijk te definiëren en toch zó herkenbaar. Als muzikale ruggegraat of als muzikale stijl in de ‘Swing Era’ of nog als dansmuziek. Zo heb je bvb de sublieme duetten van Satchmo en Ella. Duke Ellington windt er geen doekjes om: ‘it don’t mean a thing if it ain’t got that swing’. Dat had Jelly Roll Morton ook al dóór met zijn ‘Georgia Swing’ (1906) . Anderen maakten het duidelijk op diverse manieren. (Benny) ‘Moten Swing’, Sinatra’s ‘Songs for swinging Lovers’, Django Reinhardt’s ‘Minor Swing’ etc…etc… En dan “King” Benny Goodman, de talentvolle Henderson, de alomtegenwoordige Satchmo en de talrijke blanke en zwarte swingmeesters en –diva’s van de thirties en forties

Jean-Pierre De Smet gidste 37 jaar lang groepsreizen naar het Diepe Zuiden. In 1991 verscheen zijn boek New Orleans, Parel van het Diepe Zuiden. Hij stond mee aan de wieg van de Lazy River Jazzclub en van de succesrijke Gentse Jazzkroegentocht, van de Delta en Magnolia Brassbands en van Lace (Louisiana Centre).

2 woensdagavonden 22/11, 29/11/2017

19u30 - 21u30

Inkom:

15 euro of 10 euro (Leden JCV en Honky Tonk, -26j.)

Of per lezing: 8 euro of 6 euro (Leden JCV en Honky Tonk, -26j.).

bottom of page