top of page

14 en 28 mei: JazzBATTAKLANG!


Twee dagen JazzBATTAKLANG! Zo starten wij graag het festivalseizoen en wij hopen dat je dat goed vindt.

Op 14 mei kan je in de Sint Egidiuskerk van Sint-Gillis-Dendermonde terecht voor de jaarlijkse gospelmis samen met pianoprofessor Norbert Detaeye. Deze mis komt er in samenwerking met de vrienden Sint-Egidiuskerk, de Parochie en de Honky Tonk Jazzclub.

Op 28 mei wordt de omgeving van het Jazz Centrum Vlaanderen weer helemaal ingepalmd door heerlijke swing, blues en old style jazz.

Helemaal uit Seattle komt de onovertroffen Del Rey. Deze blueszangeres en gitariste werd geboren in New Orleans en leerde van jongsaf klassieke gitaar spelen. Wanneer ze de muziek van Memphis Minnie hoorde, wist ze dat de blues ook in haar bloed zaten. Spelen leerde ze rechtstreeks van Sam Chatmon, de legendarische gitarist van de Mississippi Sheiks. Op korte tijd werd Del een van de allerbeste fingerpickers van de V.S., en bij uitbreiding de wereld. Ze ziet er een beetje uit als je favoriete tante, maar laat je niet misleiden: wanneer Del Rey haar resonatorgitaar omgordt, geeft dat vonken en vuur!

Uit Luik en Brussel ontvangen we opnieuw het geweld van Big Noise, zonder twijfel 's lands meest energieke oude stijl-jazzband. Wie er twee jaar geleden al bij was, weet dat het feest van Mardi Gras ook dit jaar op 28 mei valt. Deze kerels staan garant voor hoogstaande pyrotechniek, dat zeker, maar dan met het hart dat innig klopt in New Orleans.

Uit Gent komt Lester's Blues, het gloednieuwe project van saxofonist Tom Callens. Hij bracht de allerbeste muzikanten samen in een kleine bigband om een levendig eerbetoon te brengen aan de Kansas City Swing van Count Basie en diens stersolist Lester Young. Naast Tom herkennen we David Lukcs (cl) Luk Vermeir (pn) Victor da Costa (gt) Sam Gerstmans (cb) én Frederik Van Den Berghe (dr). Een line-up van jewelste. Bring your dancing shoes!

De jongens van Les Guitares Magiques doen je wegdromen naar tropische landen. Je kan de twee topgitaristen Gijs Hollebosch en Raf Timmermans herkennen van bij artiesten als Flip Kowlier, Guido Belcanto, Jan De Wilde, Kris De Bruyne, Neeka, Olla Vogala, ... Dit keer staan ze zelf vooraan op het podium en brengen een repertoire van Hawaïaanse instrumentale blues, jazz, swing, Argentijnse tango, Cubaanse wals en de muziek van de Franse slidevirtuoos Gino Bordin. In de video hieronder kan je ze nog eens herbeleven tijdens een prachtig zolderconcert dat ze eerder dit seizoen gaven in het JCV.

Natuurlijk mag ook onze house band The Jail City Veterans niet op het programma ontbreken! "Veteranen", zo noemen ze zichzelf en de muziek die ze spelen gaat toch ook al een eeuwtje mee, maar dat die ouwe knarren nog best genoeg sap in hun vege lijven hebben om een stevig potje jazz te spelen, zullen ze ongetwijfeld bewijzen.

In dat JCV kan je languit genieten in Guido's Fine Wine Bar op de tonen van ragtime en tin pan alley door pianist Marcel Backaert. Wie de mooie tentoonstelling "Jazz100: Van Fonograaf tot Streaming" nog niet heeft bezocht, krijgt er bovendien een boeiende rondleiding door Patrick de Caluwé van phonograph.be.

Het Jeugdhuis Zenith zorgt voor foodtrucks en de perfecte culinaire omkadering.

Oh, en hebben we al gezegd dat dit allemaal gratis en voor niks is?

Meer dan redenen genoeg om op 14 en 28 mei af te zakken naar Dendermonde?

Yes? Yes!

We hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen. Breng familie en vrienden.

De JazzBATTAKLANG! wordt mogelijk gemaakt door de gewaardeerde medewerking van Stad Dendermonde, Provincie Oost-Vlaanderen, JH Zenith, Honky Tonk Jazzclub, CC Belgica, Duvel, Piano's Maene en Drankencentrale Verhelst.

bottom of page