top of page

Lezingenreeks: Chet Baker "Let's Get Lost"

Zelden was er in jazz een meer spontane improvisator dan Chet Baker. Net als bij zijn zwarte tegenhanger, trompettist Miles Davis, volstond zijn voornaam om te weten over wie je het had: ‘Chet’. Playboy uit Californië. Poster boy van de West Coast. James Dean van de jazz. Mr. Cool in hoogsteigen persoon. Charlie Parker wist het meteen toen hij de jonge Chet voor het eerst hoorde spelen: “Let op, kerels, hier zit een blanke snuiter die jullie alle hoeken van de kamer zal laten zien!” Miles en Dizzy waren verwittigd.

Samen met baritonsaxofonist Gerry Mulligan zorgde Chet Baker aan het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw voor de meest verfrissende en interessante jazz die in enige tijd te horen was. Met zijn eigen kwartet groeide hij uit tot de meest populaire trompettist van de jaren vijftig. Chet bezat het allemaal: een buitengewoon lyrische toon, onweerstaanbare looks, en daarbovenop die engelachtige stem die recht naar je hart ging.

Hij maakte de jazz opnieuw verteerbaar voor een groot publiek, zonder daarbij zijn ziel te verkopen aan de big business. Die ziel verkocht hij aan hard drugs. Baker was een gevallen engel die nooit zijn duivels heeft kunnen bedwingen. Zijn heroïneverslaving zorgde ervoor dat hij de jaren zestig achter de tralies zal beginnen. Het was het begin van een nomadische carrière die hem in contact zou brengen met muzikanten van over de hele wereld. Niet in het minst was België een favoriete bestemming. Hij speelde samen met Bobby Jaspar en René Thomas, maar met het trio met gitarist Philip Catherine en bassist Jean-Louis Rassinfosse zorgde hij voor een legendarische come-back in de jaren tachtig.

In deze lezingenreeks gaan we op zoek naar de parels in een onstuimige carrière vol ups en downs, in beeld en muziek en met de enthousiaste begeleiding van Frederik Goossens, jazzfanaat en vaste medewerker van het Jazz Centrum Vlaanderen.

3 dinsdagen: 18 en 25 april en 2 mei om 19.30 uur

Inkom:

8 euro (5 euro voor leden JCV en -26j.) per avond

22 euro (15 euro voor leden JCV en -26j.) voor de hele reeks

30 euro (20 euro voor leden JCV en -26j.) voor de hele reeks + Concert "Chet Segers" op 9 mei

We eindigen de reeks op 9 mei met een ontmoeting en artist talk met Chet Segers. Chet Segers is een nieuw collectief rond zanger/vibrafonist Wim Segers (Compro Oro). Samen met zijn goeie vrienden Filip Thomas en Bart Vervaeck (Waso, Nathan Daems Quintet, Compro Oro, ...) gaat hij op zoek naar de mooie liedjes in het repertoire van de jazz, met een dikke vette knipoog naar Chet Baker. Enerzijds zoekende naar de sound en groove van toen, durven ze ook het meer bekendere repertoire te arrangeren, adapteren en een nieuw maatpak aan te meten. Naast vibrafoon en zang neemt Wim vaak de rol van kunstfluiter op zich en gaat hierbij het improviseren niet uit de weg. Chet Segers creëert op die manier een unieke sound.

9 mei om 20.00 uur

Inkom:

12 euro (10 euro leden JCV en -26j.)

bottom of page