top of page

TENTOONSTELLING "Jazz100: Van Fonograaf tot Streaming"

Onze nieuwe tentoonstelling “Jazz100: Van Fonograaf Tot Streaming” neemt de bezoeker meer dan een eeuw terug in de tijd, toen je jazz enkel live kon meemaken in de wijken van New Orleans. Pas op 26 februari 1917 werd jazz voor het eerst op plaat gezet en kon de hele wereld meegenieten. De Original Dixieland Jass Band speelde de Livery Stable Blues voor de Victor Talking Machine Company. Deze 78-toerenplaat werd een enorm succes en het begin van een echte internationale jazzrage.

Om deze bijzondere verjaardag van 100 jaar jazzopnames te vieren, kijken we in deze tentoonstelling op een levendige manier terug naar de evolutie van de fonografie, vanaf zijn ontdekking door Edison in 1877. Je kan er kennismaken met de verre voorlopers van juke-box en compact-disc. De mahoniehouten ‘Orpheus’-muziekdoos uit Leipzig (1899), bijvoorbeeld, of de Edison Phonograph uit New Jersey (1911) en de Excelsior-koffergrammofoon (1925). Tal van prachtige en unieke toestellen werden door verzamelaar Patrick De Caluwé (www.phonograph.be) met liefde en zorg nagezien en/of gerestaureerd en zijn allemaal speelklaar. Zo kan iedereen jazz opnieuw ontdekken, net zoals 100 jaar geleden. Een unieke belevenis!

Daarnaast snuistert het Jazz Centrum in haar archieven van duizenden lp’s, cd’s en 78toerenplaten, om een overzicht te geven van het beste van 100 jaar Jazz, op shellac, vinyl, cd, mp3...

Op zaterdag 21 januari vanaf 17u bent u van harte uitgenodigd in het Jazz Centrum Vlaanderen voor de feestelijke opening van deze tentoonstelling, met een hapje, een drankje en livemuziek.

bottom of page