top of page

Zondag 8 mei: JazzBATTAKLANG!!

Op zondag 8 mei battaklangen we weer!

Gospelmis

Naar goeie, ouwe traditie bijt Norbert Detaeye 's morgens om 11 uur de spits af met een gospelmis in de kerk van Sint-Gillis Dendermonde.

Daarna zakken we meteen voor het aperitief af naar de feestzaal van het Kt@ Dendermonde en naar het JCV, waar de rest van de dag gevuld zal zijn met jazz en bluesmuziek uit binnen- en buitenland.

Roger Hubbard (UK)

Roger Hubbard is een Britse zanger/gitarist/songwriter die in 1971 debuteerde op het beruchte Blue Goose platenlabel met het album Brighton Belle Blues. Een indrukwekkend debuut van iemand die duidelijk op erg jonge leeftijd al de oude traditie van de countryblues had verteerd en er zijn eigen verhaal aan toe wist te voegen. Hubbard verwierf er dadelijk bekendheid mee in de Angelsaksische blues scène.

Ondertussen heeft Hubbard de hele wereld rondgetoerd en heeft hij een trouwe schare fans rond zich verzameld. Hij is een fenomenale gitarist en mandolinespeler en een charismatische podiumverschijning. Hij maakt de vooroorlogse countryblues brandend actueel.

Fapy Lafertin Trio, feat De Cauter Bros.

Hoeft Fapy Lafertin nog te worden voorgesteld? Als een van de stichtende leden van het legendarische WASO quartet, zorgde deze gitarist voor de heropleving van de Hot Club stijl. Hij wordt wereldwijd beschouwd als dé rechtmatige erfgenaam van de Belgische gypsy jazzlegende Django Reinhardt. Tijdens deze Battaklang! speelt hij samen met Dajo en Waso de Cauter, de zonen van Koen, Fapy's oude compagnon de route.

Rony Verbiest Trio

Hoe kan je een uitzonderlijke multi-instrumentalist als Rony Verbiest in woorden vatten? Nee, dat lukt enkel in muziek, vrezen we.

Rony groeide op in Zelzate, waar hij accordeon leerde spelen in het café van zijn vader; een kroeg, die, niet toevallig, De Accordeonist heette. Later hing Rony het instrument (tijdelijk) aan de wilgen en ging saxofoon en slagwerk studeren aan de Conservatoria van Gent en Brussel. Deze keer brengt hij de bandoneon meege, in een trio met Hans van Oost op gitaar en Mario Vermandel op bas. Verwacht je aan prachtige lyrische jazz - of is het wereldmuziek of, ........ ach, het maakt niets uit in welk doosje het past. Rony is Rony - één en al muziek. Hij wordt niet voor niets in één adem genoemd met die andere Franse accordeonspeler, Richard Galliano, die ook moeilijk in een stijl te vangen is.

New Orleans TRAIN Jazzband

De wortels van de New Orleans TRAIN Jazzband (ontstaan in 1974 en al 37 jaar het huisorkest van de Lokerse Jazzklub) liggen in Dendermonde, waar de leider van de band, trombonist Lajos Van Peteghem, medestichter was van de Jeggpap New Orleans Jazzband en van de Honky Tonk Jazzclub. Hij is nu voorzitter van Jazzcentrum Vlaanderen in Dendermonde. In de afgelopen 40 jaar speelde de N.O. Train Jazzband op talrijke jazzfestivals in binnen- en buitenland, o.a. in 1979 als eerste Belgische groep op het Internationales Dixieland Festival in Dresden in de toenmalige DDR en in 1985 op het jazzfestival in Brecon in Wales. De jongste 15 jaar vertegenwoordigde de band geregeld ons land op internationale wereldtentoonstellingen, na Lissabon in 1998 en Hannover in 2000 ook nog in 2005 in Aichi (Japan) en in 2008 in Zaragoza (Spanje). De band toerde ook met belangrijke buitenlandse solisten, o.a. trompettist Wallace Davenport (ex-Hampton en -Basie), saxofonist Benny Waters (ex-Fletcher Henderson) en trombonist en leider van de Harlem Blues and Jazzband Clyde Bernhardt, onder wiens invloed ook swingnummers aan de setlist werden toegevoegd.

Tussendoor zijn er Old Style Jazz Jams in het JCV met de N.O. Train Jazzband en de Jail City Veterans en draait 78rpm DJ Windin' Boy zijn oude shellac plaatjes.

Er is ook opnieuw een verkoop van vinyl lp's aan zéér democratische prijzen.

Gratis (voor JCV-leden en -18j.) / 5 euro (niet-leden).

Comments


bottom of page