top of page

Dubbelgesprek Stefan Hertmans - Jürgen Pieters

De onlangs overleden auteur Willy Roggeman (1934 - 2023) was een regelmatig bezoeker van Celbeton (1957 - 1975) in Dendermonde. Naar aanleiding van de grote retrospectieve tentoonstelling rond deze kunstkring kan je nu ook in het jazzcentrum een mooie expo rond de jazzactiviteiten van Roggeman bezoeken.


Roggeman schreef over jazz als recensent en theoreticus. Als actief jazzmusicus en stichtend lid van de “Willy Roggeman Jazz lab” (bestaande uit Roggeman (sax), Firmin Timmermans (drum), Willy de Bisschop (bas) en Marc van den Hoof (sax)) had hij optredens tijdens onder andere Free jazz festival Gent, Jazz Bilzen, Poetry International Rotterdam, Jazz- en Bluesfestival Ninove. Vanaf de jaren 70 werd hij lid van de Werkgroep Improviserende Musici (WIM), waarvoor hij de theoretische verdediging, ingediend bij het Ministerie van Cultuur, schrijft.


Auteur Stefan Hertmans speelde van 1975 tot 1980 in het WR Jazz Lab als elektrisch gitarist, maar ook voor het schrijversvak was Roggeman in die periode een mentor voor Hertmans.


Op dinsdagavond 20 juni gaat Stefan Hertmans in gesprek met Prof. Dr. Jürgen Pieters (Vakgroep Letterkunde UGent) over auteur Willy Roggeman en over jazz.


Stefan Hertmans (1951) schrijft romans, essays en dichtbundels. Hij was redacteur van De Gids, recenseerde voor De Morgen en schreef voor de boekenbijlage van De Standaard. Hertmans werk werd bekroond met vele prijzen, waaronder de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn dichtbundel Muziek voor de overtocht, de Maurice Gilliamprijs voor de bundel Goya als hond en de Multatuliprijs voor de roman Gestolde wolken. De veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn verscheen in 2013 en werd in 2014 bekroond met de AKO Literatuurprijs.

Zijn bundel De essays verschijnt in september 2023.Dinsdag 20 juni - 20u

Dubbelgesprek Stefan Hertmans en Prof. Dr. Jürgen Pieters

Bastion Vijf, Leopoldlaan Dendermonde


In samenwerking met Archief Willy Roggeman, Universiteit Gent en Bastion Vijf


Inkom: 10€/8€ (Leden JCV, UITPas)

Gratis voor studenten, Kansenpas
Comments


bottom of page